Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Tedavi süresi ortodontik problemin şiddetine, çeşidine ve sizin yaşınıza bağlıdır. Tedavinin en kısa sürede ve en iyi şekilde bitirilebilmesi için hekiminizin uyarılarını dikkate almalı, kontrol ve randevularınızı aksatmamalısınız. Genellikle ortodontik tedavilerin süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişir.
Neden pekiştirme aygıtı kullanıyorum?
Aktif ortodontik tedavi bittikten sonra dişlerinizin eski haline dönmemesi için pekiştirme aygıtı kullanıyorsunuz. Pekiştirme tedavisinin süresini ortodontistiniz sizin ihtiyacınıza göre belirler ve dişlerinizin eski haline dönmesini istemiyorsanız buna tam olarak uymalısınız.
Ortodontik tedavi sırasında her şeyi yiyebilir miyim?
Tedavi boyunca mutlak yasak yoktur. Ancak dişlere yapıştırılmış olan braketlerin çıkmasına, kırılmasına sebep olacak besinlerden (fındık, fıstık gibi kuru yemişler, erik, kiraz gibi çekirdekli besinler, lokum, sakız gibi yapışkan besinler, lahmacun, pide, pizza, börek, ekmek, tost gibi hamur işlerinin kızarmış ve sertleşmiş kenarları) tedavi süresince uzak durmalı, mutlaka yemek istiyorsanız çok dikkatli olmalısınız. Örneğin erik yemek istiyorsanız mutlaka yemeden önce çekirdeğini çıkartmalı, çikolatayı ağzınızda eriterek yemeli, ekmeğin kabuğu, pidenin kenarı gibi besinlerin çok sert olan kısımlarını yememelisiniz.
Ortodontik tedavide içecek sınırlaması var mıdır?
Asitli içeceklerin (kola, fanta vs) ortodontik tedavi sırasında içilmesi doğru değildir. Çok isterseniz çok seyrek olarak ve pipet kullanarak içebilirsiniz, ancak en kısa sürede dişlerinizi fırçalamalısınız.
Çocuğumun tedavisine ne zaman başlamalıyız?
Her hastanın ortodontik bozukluğu farklıdır, dolayısıyla yapılacak tedavi de hastaya özeldir. Birçok kez ergenlik çağı tedaviye başlamak için doğru zamandır. Ancak üst çene darlığı ve geriliği olan bazı hastalarda 7-8 yaşlarında tedaviye başlamak gerekebilir. Dolayısıyla çocuğunuzda ortodontik bozukluk olduğundan şüphe ediyorsanız, mümkün olan en kısa zamanda bir ortodontistle görüşmelisiniz.
Diş teli tedavisinde yaş sınırlaması var mıdır? Yetişkinim, ben de ortodontik tedavi olabilir miyim?
Ortodontik tedavide yaş sınırlaması yoktur. Gülümsemenizden memnun değilseniz, diş ve yüz estetiğinizi beğenmiyorsanız, hangi yaşta olursanız olun, ortodontik tedavi olabilirsiniz.
Sadece geceleri kullanarak takıp çıkartmalı aygıtlarla dişlerim düzelir mi?
Hareketli aygıtlarla her ortodontik problemi çözmek mümkün değildir. Bu aygıtlar ancak bazı seçilmiş vakalarda kullanılabilmektedir. Buna en iyi ortodontistiniz karar verir.
Görünmeyen diş telleri var mı?
Dişlerinde braketlerin görünmesini istemeyen erişkin hastalar için şeffaf veya diş renginde braketler kullanılabilir. Ayrıca lingual ortodonti yöntemi ile braketlerin hiç görünmemesi sağlanabilir, ancak bu yöntem klasik ortodontik braketlerin kullanıldığı yöntemle karşılaştırıldığında çok yüksek maliyetlidir.
Ortodontik tedavide kullanılan teller dişlerimi çürütür mü?
Ortodontik tedavide kullanılan teller dişleri çürütmezler. Ancak tellerle tedavi olurken gerekli özeni göstermez ve dişlerinizi düzgün, düzenli fırçalamazsanız, braketlerinizin etrafında biriken yemek artıkları nedeniyle dişleriniz çürüyebilir.
Diş teli tedavisi sırasında ne sıklıkla kontrollere gelmeliyim?
Genellikle ortodontik tedavi randevuları 4-6 haftada birdir.