Diş tellerinizi taktığınızda bazı geçici zorluklar yaşayacaksınız. Bunlardan birincisi diş telleriyle yemek yemek. Tellerinizi korumak ve kırılmalarını önlemek için doktorunuzun verdiği yeme içme kurallarına dikkat etmeniz gerekecek. Tellerle neleri yiyip neleri yememeniz gerektiğini öğrenmek için ‘’Hastalarımız Nelere Dikkat Etmeli?’’ başlığına bakabilirsiniz.
Diş tellerinizin dişlerinize aktardığı kuvvet bir iltihabi doku cevabına neden olacak, ki bu kontrollü ve amaçlı oluşturulmuş bir doku cevabıdır. Diş çevresindeki doku cevabı diş hareketini başlatacak ancak, vücudunuz ortodontik kuvvete alışana kadar bir miktar ağrı yaşayacaksınız. Diş tellerinin ve ortodontik kuvvetin sebep olduğu bu ağrı geçici bir ağrı, 7 ila 10 gün içinde sona erecek, ancak bu sırada hayat kalitenizin yükselmesi ve ağrıya bağlı rahatsızlık hissini ortadan kaldırmak için doktorunuzun önerdiği bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Kendi inisiyatifinizle ağrı kesici almamanızı öneririz, zira bazı ağrı kesiciler kemik yapım yıkım sürecini etkiler ve diş hareketini geciktirirler; örneğin asetil salisilik asit ve ibuprofen türevleri.
Dişlerdeki çapraşıklıklar düzelirken dişler çene kemiği içinde hareket edip yer değiştirirler, ve bu süreçte dişlere yapışık diş telleri yanak içini kaplayan yumuşak dokuda zedelenmelere neden olabilir. Bu durumda, doktorunuzun tellerinizi taktığınız gün size verdiği ağız içi mumunu kullanabilirsiniz. Yumuşak doku diş tellerinin varlığına alışana kadar, hangi tel yara yapıyorsa onun üzerini 2-3 mm genişliğindeki mumla kapatın. Mum düştükçe yeni bir parça ilave edin. Birkaç gün içinde yumuşak dokular diş tellerinin varlığına alışacaklar ve yaralar da iyileşecek.
Ortodontik tedavi sırasında en önem vermeniz gereken konu ağız hijyeni. Diş tellerinizin etrafını çok iyi temizlemeniz sizi diş çürüklerinden ve diş eti iltihabından, diş fırçalama sırasında kanamadan, ağız kokusundan koruyacaktır. Bu nedenle, doktorunuzun önerdiği fırçalama şekline, ara yüz fırçası ve diş ipi kullanımına mutlaka uyun. Günde kaç kez yemek yiyorsanız o kadar diş fırçalayın. Okulda, işte de olsanız, dışarıda vakit geçiriyor da olsanız dişlerinizi mutlaka fırçalayın. Diş fırçası en iyi dostunuz olsun. Diş fırçalama ve ara yüz fırçası kullanımı konusunda bilgilenmek için ‘’Videolar’’ bölümümüze göz atabilirsiniz.
Diş telleri spor yapmanıza engel değildir, ancak lisanslı sporcuysanız, müsabakalara çıkıyorsanız ve spor dalınız baş boyun bölgesinde yaralanma riskine sebep oluyorsa, doktorunuzdan sizin için koruyucu yumuşak plak yapmasını isteyebilir ve müsabakalarda bunu kullanabilirsiniz. Fitness, yüzme, pilates, yoga, koşu, yürüyüş gibi aktiviteler ciddi risk içermeyen aktivitelerdir, normal koşullarda bu sporlar sırasında diş tellerinizin üzerine yumuşak ağız koruyucu kullanmanız gerekmez.
Diş telleriniz var, tedaviniz bir süre daha devam edecek, kadınsınız ve bebek sahibi olmak istiyorsunuz. Ağız hijyeninizi koruduğunuz sürece tel tedaviniz sırasında hamile kalıp doğum yapmanızda sakınca yoktur. Ancak hamileliğiniz sırasında röntgen çektiremeyeceğinizi, çok acil durumlar dışında ilk üç ay ilaç kullanamayacağınızı ve ameliyat olamayacağınızı hatırlatmak isteriz. Şayet ortodontik tedaviyi takip eden süreçte çene ameliyatı olmanız gerekiyorsa, hamileliği ve doğumu tel tedavisi bittikten sonra gerçekleştirmenizi öneririz.
Tel tedavisi görüyorsunuz, bir sağlık sorununuz nedeniyle doktorunuz MR çektirmenizi istedi. Şayet MR vücudun baş bölgesi dışında bir yerinden çekilecekse tellerinizi çıkarmanıza gerek yoktur. Ancak MR baş bölgesinden alınacaksa, diş telleri görüntü kalitesini bozacağından çıkarılmalıdır. MR çekildikten sonra diş telleri yeniden takılabilir, ancak çıkarılan teller kullanılamaz hale geleceğinden yeni tellerin takılması gerekecektir ki, bu da ortodontik tedavi maliyetinize ilave demektir.
Alerjik bir yapınız var, diş teli taktırmanız gerekiyor, teller alerji yapar mı, korkuyorsunuz. Biz ortodontistlerin kullandığı, bilinen, güvenilir, yerleşik markalar tarafından üretilmiş teller ve diğer malzemeler, güvenilirliklerini ve vücut dokularıyla uyumlarını uzun yıllar süresince defalarca ispat etmiş malzemelerdir. İmmün sistem yetmezliğiniz olmadığı sürece, hayat kalitenizi azaltacak ve tedavinizi sonlandırmanızı gerektirecek şiddette bir reaksiyon beklemeyiz. Alerjiiniz için kontrollerinizi yürüten dokorunuz da onaylarsa, güvenle tel takabilirsiniz.