Çocuklarda karışık dişlenmeye geçme yaşı genellikle 6 yaş civarıdır ve ilk süren daimi dişler de alt kesici dişler ve bunları takiben alt ve üst birinci daimi azı dişleridir.

Alt kesici dişler çoğunlukla dil tarafından sürer, ve henüz süt dişi düşmeden süt dişinin arkasından bu iri daimi keserlerin sürmesi ailede panik yaratır. Korkmayın, bu olması gerekendir. Daimi kesiciler dil baskısıyla öne doğru ilerleyip olmaları gereken yere yerleşirler, bu sırada da alt çene kesici dişler bölgesindeki kemiği genişleterek kendilerine yer açarlar.

Üst kesici dişlerse alt keserlerin tam aksine, süt kesicilerin yukarısından ve önünden sürüp dudak baskısıyla olmaları gereken yere yerleşirler. Bu da normal bir süreçtir ve bu yolla keserler daha geniş bir boşluğa sürerek kendilerine yer yaratmış olurlar.

Bu sürme biçimleri her ne kadar normal olsa da, bazen alt keserler aşırı iri olduklarından, sürme tamamlandıktan sonra da daimi kesiciler bölgesinde çapraşıklık görülebilir. Benzer şekilde üst daimi kesicilerde de çapraşıklık görülebilir, yahut çene uyumsuzluğu ya da dişlerde boyut uyumsuzluğuna bağlı olarak üst kesiciler ileri fırlıyormuş gibi durabilir, ki bu ortodontide artmış overjet olarak tanımlanan uyumsuzluktur. Bazen de yeni süren daimi dişler küçükse aralarında boşluklar bulunabilir. Ortodontide gerçek yer darlığı denen, küçük çene kemiklerinde iri daimi dişlerin sürmesinden kaynaklanan durumda ise, bu iri daimi kesiciler sürerken, süt kesici dişlerinin kökleri ile beraber, süt köpek dişlerinin(süt kaninlerinin) köklerini de eritirler, ve normalde 10-12 yaş civarında düşmesi gereken süt kanin dişleri, 7-9 yaş civarında sallanarak düşerler. Daimi kesiciler süt köpek dişinin erken düşerek boşalttığı bu yere yerleşirler ve çapraşıklık çözülmüş gibi görünür, ancak daimi köpek dişlerinin sürme zamanı geldiğinde, bu dişler diş dizisinin dışında sürerek ciddi estetik sorunlar yaratırlar.

Daimi azı dişlerinin sürmeleri sırasında yaşanacak en büyük sorunsa, bu sırada daimi süt dişlerinin çürüyerek küçülmesi ve daimi azı dişlerinin daimi süt dişlerinin küçülmeleriyle boşalttıkları yere doğru kaymalarıdır. Bu hareket ortodontide çürüğe bağlı yer kaybı olarak adlandırılır ve ciddi problemlere neden olur.  Bu yer kaybı nedeni ile, çürük süt azılarının altında gelişmekte olan daimi küçük azı dişleri, sürme zamanları geldiğinde ya çapraşık sürerler, ya tam süremezler, ya da hiç süremez ve çene kemiğinde gömülü kalırlar, çünkü yerleri azı dişleri tarafından işgal edilmiştir. Bu problemlerin yaşanmaması için, çürük süt dişlerinin tedavisi yapılmalı, yer kaybı varsa sabit ya da hareketli ortodontik aygıtlarla yer kaybı telafi edilmeli, süt dişlerinin tedavi edilemeyecek denli çürük olduğu durumlarda ise süt dişleri çekildikten sonra yerlerine sabit ya da hareketli yer tutucular yapılmalıdır. Tüm bu müdahaleler ortodontide önleyici ve durdurucu tedaviler olarak nitelendirilirler. Ve bu uygulamaların başarılı olabileceği dönem sınırlıdır. Bu dönem karışık dişlenme dönemi, yani ağızda hem süt dişlerinin hem de daimi dişlerin bir arada bulunduğu 6-12 yaş dönemdir. Bu  kritik dönemde yapılması gereken müdahaleler yapılmadığında, 12 yaş sonrası daimi dişli döneme çapraşık dişlerle girildiğinde, süt dişlerinin çürümesi ve/veya erken kaybıyla oluşmuş ve aslında önlenebilecek veya düzeltilebilecek bu tarz çapraşıklıklar, çoğu kez daimi küçük azı dişlerinin çekilerek çapraşıklığın giderilmesi yoluyla tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle süt dişleri sallanıp yerlerine daimi dişleri sürmeye başlayan çocuğunuzun 6-7 yaş civarında ilk ortodonti muayenesini yaptırmanız önemlidir. Böylelikle, bir ortodontik uyumsuzluk gelişiyorsa, erken dönemde teşhis edilebilir ve tedavisi planlanabilir.